Til sommer skal alle love være klar til digitalisering
FOLKETINGET: Samtlige partier i Folketinget har givet hinanden håndslag på, at alle nye love i fremtiden skal kunne understøttes digitalt. Lovgivningen skal være enkel og klar, så den er nem at administrere, lyder det.
Minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) mener, at digitaliseringsklar lovgivning har potentialet til at blive 'et af de væsentligste bidrag til afbureaukratisering, vi har set i mange, mange år'.
- Ved at tænke digitalisering ind i lovgivningen fra start kan vi frigive rigtig mange ressourcer, som kan bruges på kernevelfærd i stedet for administration. Og det kan give den offentlige sektor et kvalitetsløft til glæde for både borgere og virksomheder, siger Sophie Løhde.
Sparer syv mio. arbejdstimer om året
På samme måde, som ministerierne i dag blandt andet skal vurdere de økonomiske og administrative konsekvenser ved ny lovgivning, bliver det obligatorisk at foretage en vurdering af, om lovgivningen er digitaliseringsklar.
Finansministeriet har vurderet, at det vil kunne spare mere end syv mio. arbejdstimer årligt, hvis lovgivningen fra starten er designet til at kunne passe ind i de it-systemer, der skal bruges til at administrere den.
Ifølge aftalen skal ny lovgivning være digitaliseringsklar fra 1. juli i år. Det er den, hvis den lever op til syv principper, politikerne er blevet enige om:
Lovgivningen skal være enkel og klar, den skal understøtte digital kommunikation med borgere og virksomheder, den skal være mulig at administrere helt eller delvist digitalt, og data og begreber skal genbruges på tværs af myndigheder.
Derudover skal datasikkerhed prioriteres højt, det skal være muligt at bruge allerede eksisterende løsninger som NemID og Digital Post og det skal sikres, at der er effektive kontrolmuligheder.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.